adres: Bonneblond 03370 Saint-Désiré Frankrijk ++33606454897 info@bonneblond.nl www.bonneblond.nl

dinsdag 24 februari 2015

Truffade

Landgoed Bonneblond ligt op nog geen twee uur afstand van enkele fantastische ski gebieden, net onder Clermont Ferrand. Gisteren zou het een druilerige dag worden, maar meteofrance gaf redelijke voorspellingen op de Mont Doré en Super-Besse, dus tijd om erop uit te trekken.

Het is een prachtige tocht naar beide skigebieden, die makkelijk te berijden zijn via een col (als hij niet dicht is) en anders via een omweg, die absoluut de moeite waard is.
Een dagpas kost ongeveer 30 euro voor een volwassene en omvat een 50 kilometer aan skipistes. De Mont Dore is verbonden met de Super Besse, je kunt zo naar de Super Besse skiën om nog meer kilometers te maken. Hou je liever van langlaufen? (ski de fond) geen enkel probleem er zijn vele routes.

Het dorp Mont Dore heeft een gezellig kern, met vele restaurants, winkeltjes en skiverhuur. Een bus naar de skipiste vertrekt om de haverklap. Nu zie je alleen maar skiërs en van de zomer alleen maar wandelaars en fietsers, het is een heerlijke omgeving om een flinke wandel of fietstocht te maken als de sneeuw verdwenen is, gezellig op een terras te zitten of om een bezoek te brengen aan de Thermen.
We eindigen de middag met uitzicht op de Super-Besse en het begint te sneeuwen, een prachtig gezicht terwijl wij genieten van een lekkere crèpe.

Fantastisch vergezicht tussen de Mont Dore en Super-Besse



Even later als we in een winkeltje zijn zie ik een ovenschaal staan die geschikt is voor het typische streekgerecht Truffade.Wat voor ons de stamppot is in de winter, is de Truffade voor de Auvergnat (inwoner van de Auvergne) hét ove(r)nheerlijke calorierijke gerecht, dé winterse kost om op te warmen.

Recept Truffade

Pommes de terre en truffade - Flickr - Matthew S Cain
Ingrediënten: 500 gr. aardappelen (bintje), 250 gr. verse Tomekaas, knoflook, zout, peper van de molen. ( de Tome kan ook vervangen worden door een andere pittige kaas bijvoorbeeld Cantal en uitgebakken spekjes zijn ook heerlijk in dit recept)



Schil de aardappelen en snijd deze in plakjes. Bak ze rauw in een gietijzeren stoofpan en breng het op smaak met knoflook, zout en peper. Voeg de verse Tome aan het einde van de bereiding toe.

Meng de aardappelen voorzichtig met de kaas met behulp van een houten lepel en serveer het zodra de kaas gesmolten is, lekker met een groene salade en met ham uit de Auvergne streek of gewoon de lekkere Hollandse verse worst.

                           Bonne Appetit, nu de lente er aan zit te komen kan het nog nét!